Si ta heqim djepin?

Djepi, zgjedhje personale apo e detyruar nga rrethanat pas disa muajsh nga përdorimi e gjen nënën përballë varësisë nga tundja dhe mospranimin e krevatit.

Mund të jetë traditë për zonën apo familjen tuaj pëdrorimi i tij por mendoni se ka zona, familje, qytete kur djepi nuk përdoret e nuk njihet fare dhe fëmijët sërish flenë. Tundja me intensitet të lartë është e rrezikshme dhe trullosëse për bebin. Bebin e zë gjumi nga lëkundja dhe sapo kupton që kjo është ndërprerë do të zgjohet.

Vendosja në djep nuk i jep bebit mundësinë të gjej pozicionin që i përshtatet trupit të tij në gjumë. Po po e lexuat saktë, ëshë bebi ai që e vendos pozicionin që do flejë e që ndihet më komod. Njësoj si në të rriturit që lëvizim në shtrat derisa të gjëjme pozicionin e rehatshëm dhe ata është natyrale të bëjnë të njëjtën gjë.


Si ta vendosni në gjumë atëherë nëse vendosni të mos përdorni djep?

-Errëso dhomën.

-Ndiz zhurmën e bardhë.

– Krijo një rutinë çdo mbrëmje para gjumit

– Ruaj distancën mes orareve të gjumit.

– Ofroji ndihmë bebit me pshh pshh ose prekje derisa të qetësohet.

Po iu prezantoj dy mënyra sesi të largojmë djepin nga gjumi i fëmijës.

Mënyra graduale:
Ju pakësoni çdo dy-tre ditë intensitetin me të cilin e tundi fëmijën tuaj.
P.sh Nëse ju e tundi me intensitet të lart ( le të themi 8)
Në tre ditët e para tundeni me intensitetin 6-7
Dita 4-5-6 , intensiteti 4-5 e kështu me rradhë deri sa për dy javë bebi juj do ketë mësuar të flejë në djep pa tundje. Në këtë moment kalojeni bebin tek krevati i tij dhe qëndorjini pranë më pak ledhatim dhe pshh pshh derisa ta zërë gjumi. Shumë gradualisht paksoni prekjen dhe zërin tuaj dhe dilni nga dhoma duke u distancuar nga krevati i bebit çdo dy-tre ditë.
Kjo mënyrë është graduale por zgjat në kohë rreth 1 muaj. Duhet treguar vendosmëri dhe nuk duhet ndryshuar intensiteti i tundjes gjatë ditës ( në mënjges lehtë, në darkë fortë)


 

blank

Mënyra e dytë dhe ajo që nënat zgjedhin në 100% të rasteve në trajnim, është eleminimi i mënjëhershëm i djepit dhe mospërdorimi i tij që nga dita e parë e trajnimit. Fëmija kalohet direkt në krevat të vetë dhe aty qetësohet me prekje dhe pshh pshh derisa ta zërë gjumi.
Ky ambjentim zgjat 1-2 javë dhe fëmija njihet menjehërë me një mënyrë të re të të fjeturit pa u konfuzuar nga intensitet e tundjes dhe e pranon më me lehtësi ndryshimin.

Nëse tashmë ju jeni duke përdorur djepin dhe dëshironi ti jepni fund gjumit atje, merrni prgramin e gjumit që I përshtatet moshës së fëmijës tua dhe largoni përgjithmonë fëmijën nga djepi. Kliko këtu

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published.