Sa orë gjumë ka nevojë fëmija im?

Gjumi është shëndet

Një nga sekretet për një gjumë të mirë natën janë oraret e gjumit ditën. Fëmija ka nevojë për një gjumë të mirë në mënyrë që të rritet dhe të zhvillohet shëndetshëm. Sesa orë ka nevojë një fëmijë përcaktohet dhe nga mosha e tyre. Të porsalindurit zakonisht kanë nevojë për më shumë gjumë në 24 orë edhe pse shpeshherë gjumet e tyre janë të shkurtra kjo është krejtësisht normale. Me rritjen e fëmijës rritet dhe gjtësia e gjumeve të natës. Nëse bebi fle shumë më pak ose më tepër sesa ka nevojë trupi i tij sipas moshës, mund të kemi më tepër zgjime gjatë natës.

Por sa orë gjumë ka realisht nevojë fëmija yt? Orientohu në tabelën e mëposhtme:

blank

Bebet prematurë

Bebet që kanë lindur prematurë shpeshherë kanë nevojë të flenë më tepër se bebet qe kanë lindur full term. Shpeshherë ata mund të kalojnë dhe 90% të kohës në gjumë.

 

Të porsalindurit (0-3muajsh)

Të porsalindurit rekomandohet të flenë rreth 14-17 orë gjatë 24 orëve. Mund te kemi zgjime të shpeshta gjatë natës dhe gjume të shkurtra gjatë ditës sepse në këtë moshë kanë më shumë nevojë për ushqim. Gjatësia normale e gjumit mund të variojë nga  20 minuta- 3 orë. Nuk kemi ende orare të rregullta në këtë moshë por respektojmë distancën zgjuar midis gjumeve që është:

•45-90 minuta (0-4 javë)

•60-90 minuta (5-9 javë)

•75-90 minuta (10-12 javë)

 

Bebet (4-6 muajsh)

Bebet e kesaj moshe zakonisht janë gati që të eleminojnë ushqyerjen gjatë natës dhe të flenë më gjatë gjatë natës. Bebet mund të zgjohen gjatë natës por nëse e kanë aftësinë e të fjeturit të pavarur rikthehen vete në gjumë. Nëse nuk e ka fituar ende këtë aftësi programi i gjumit mund të të ndihmojë.  Kliko këtu

6-12 muajsh

Bebet e kësaj moshe mund të flejnë dhe kanë nevojë për 11-12 orë gjumë gjatë nates. Rreth muajit të 6-të nëse bebi është duke u zhvilluar mirë, mund të eleminoni plotësisht ushqyerjet gjatë natës. Zakonisht flene 2 gjume ne ditë dhe ne total 3 orë gjumë. Zakonisht filloine te theksohen ” veset” dhe kërkojnë më tepër ndihmë për të fjetur gjumë dhe kanë zgjime më   të shpeshta gjatë natës nëse nuk e kanë mësuar ende aftësinë e të fjeturit i pavarur. Mund te vendosen orare te rregullta gjumi dhe gjatë kësaj periudhe mund të kalojne 3 regrese gjumi 6/9/12 muaj dhe keto lidhen me rritjen e femijes dhe aftesimin e tij fizik e mendor. (Lexo këtu për regreset)

•Keto ndryshime ne trup dhe mendje kalohen me lehte nese femija ka rutine gumi dhe orare te rregullta gjumi.

 

13-18 muaj

Nëse bebi juaj është në këtë grupmoshë, ju me siguri sapo keni kaluar në nje gjumë të vetëm, ose  dokaloni shume shpejt. Ata mund të qëndrojnë 3.5-5 orë zgjuar nga një gjumë në tjetrin dhe iu mjaftojnë 2-3 ore gjumë në ditë , ndersa naten rekomandohet të plotësohet nevoja për 11-12 orë gjumë. Rekomandohet të flenë gjatë gjithë natës pa ushqyerje si dhe ushqyerja e fundit në mbrëmje të bëhet minimumi 30-60 minuta para gjumit.

 

18 muaj-3 vjeç

1-3 orë gjumë në ditë do ishin të mjaftueshme për fëmijët e kësaj grupmoshe. Ata mund të qëndrojne 4-6 orë zgjuar nga një gjumë në tjetrin, ndersa naten rekomandohet të plotësohet nevoja për 11-12 orë gjumë.Rekomandohet të flenë gjatë gjithë natës pa ushqyerje si dhe ushqyerja e fundit në mbrëmje të bëhet minimumi 30-60 minuta para gjumit.

 

2-4 vjeç

Mundohuni ta mbani gjumin e drekës sa më gjatë të mundeni sepse e kanë të nevojshme dhe kur bëjnë gjumë ata ndihen edhe më të qetë. Nëse ndodh refuzimi i gjumit atëherë ofrojini orën e “qetësimit”. Kjo nënkupton të qëndrojë në dhomë duke ngiyrosur, pikturuar, lexuar ose luajtur në qetësi.

Shmangni kohen para ekranit minimumi 2 orë përpara gjumit.

Nëse së shpejti do bëni ndryshime flisni me fëmijën dhe parapërgatiteni( ndryshimi i dhomës, krevatit, heqja e beberonit genjeshtar etj.) Parapërgatitja dhe vendosmëria do tua bëjnë më të lehta ndryshimet.Krijoni nje rutinë të plotë para gjumit dhe argëtuese përfëmijën. Qëndro konsistent!   (Lexo këtu mbi rutinën)

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *