5 gjërat që nuk duhet të bëni para gjumit

Gjumi i mirë është shumë i rëndësishëm për zhvillimin fizik dhe mendor të fëmijës tënd dhe për këtë arsye duhet te sigurohemi që jemi duke bërë veprimet e duhura për tia mundësuar këtë. Na ka ndodhur shpesh që kur vjen koha e gjumit fëmija fillon të grindet, të refuzojë gjumin dhe të ngrihet shpesh gjatë natës. Dhe ti pyet veten çfarë je duke bërë gabim.

Ja disa nga veprimet që mund të jesh duke i bërë para gjumit që janë duke ulur cilësinë e gjumit të fëmijës tënd.

1. Para gjumit luani lojra të cilat mund ta stimulojnë fëmijën tuaj. Kercimet mbi krevat, kërcimet energjike dhe lufta me jastëkë mund të jetë vërtet argëtuese por le ti zhvendosim gjatë dites dhe ti zevendesojmë me aktivitete më të qeta dhe relaksuese për fëmijën.

2. Para gjumit luani lojra të cilat mund ta stimulojnë fëmijën tuaj. Kercimet mbi krevat, kërcimet energjike dhe lufta me jastëkë mund të jetë vërtet argëtuese por le ti zhvendosim gjatë dites dhe ti zevendesojmë me aktivitete më të qeta dhe relaksuese për fëmijën.

3. I jepni ushqime të cilat përmbajnë sheqerna ose kafeinë. Kini kujdes në ushqimet që ofroni para gjumi, pijet me gaz, cokollatat dhe disa lloje cajrash pervecese permbajne nje sasi te larte sheqeri permbajne dhe kafeine e cila do e mbaje femijen tend zgjuar në mbrëmje

4. Nuk i ndiqni shenjat e fëmijës kur eshtë i lodhur. Lodhe fëmijën se fle më mirë . Jo, nuk është aspak e vërtetë. Sigurohuni që fëmija juaj fle mjaftueshëm gjat ditës dhe vendoset në shtrat në oraret e duhura. Një fëmijë i tejlodhur jo vetëm që nuk do flejë më mirë por do jetë tejet energjik, do grindet dhe refuzojë gjumin.

5. Përdor pajisjet elektronike para gjumit. Mos i lejoni fëmijët të përdorin telefonin, video-lojrat televizorin të paktën 2 orë para gjumit. Mbajini këto pajisje larg dhomës së fëmijës tuaj dhe zëvëndësojini me leximin e një libri. Përdorimi i këtyre pajisjeve përveçëse është i dëmshëm për gjumin e të voglit tuaj ndikon
në cilësinë e gjumit.

 

blank

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published.